Historie van de W.G. van de Hulstschool

15-11-2016
“Een school met een rijke geschiedenis die midden in Rivierenwijk staat.”

De W.G. van de Hulstschool is de oudste school in de Utrechtse Rivierenwijk. Wij vierden in 2008 ons 150 jarig bestaan!
De school begon heel klein in 1858 als een diaconieschool aan de weg naar Jutphaas, aan het 'Schrale End'. In Rivierenwijk, dat zelfs toen als wijk nog niet bestond, ontbrak iedere vorm van onderwijs.

In die tijd was het nog zoeken naar de goede balans tussen school en werk. Veel kinderen hadden weinig tijd om naar school te gaan, omdat zij moesten werken voor de kost. Er was 1 klaslokaal waar aan alle kinderen les werd gegeven.

Leerplicht

In 1901 werd in Nederland de leerplicht de leerplicht voor kinderen van 6 tot 12 ingevoerd. Er kwamen steeds meer kinderen naar de school. In dat jaar komt Willem Gerrit van de Hulst (1879-1963) als onderwijzer op de school. Hij is de bekende kinderboekenschrijver naar wie onze school genoemd is.

W.G. van de Hulst Hoofdonderwijzer

Vanaf 1913 tot 1940 is Willem Gerrit van de Hulst hoofdonderwijzer. Zijn hele leven werkte hij aan onze school. Hij schreef meer dan 100 kinderboeken, zowel voor kleuters als voor oudere kinderen. Bijvoorbeeld “In de Soete Suikerbol” en “Het huisje in de sneeuw”. Zijn ideeën over het belang en de manier van verhalen vertellen aan kinderen zijn nog steeds inspirerend. In die tijd was zijn aanpak modern. Dat streven we nu nog steeds na.
In 1959 krijgt de school de naam W.G. van de Hulstschool. Dit ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de heer Van de Hulst. Het portret dat door zijn zoon geschilderd is, hangt nog steeds op school in de open ruimte.

School aan het water

De wijk Rivierenwijk wordt net na 1918 opgebouwd. De wijk groeit hard, maar het duurde tot 1931 voordat er een brug over de Vaartse Rijn wordt gebouwd. Pas dan er is een directe verbinding tussen de Rivierenwijk en Hoograven. Tot die tijd staken de kinderen uit Hoograven het water over met kleine pontjes om naar school te komen.

Sinds 1908 staat de school op de huidige locatie

In 1908 gaat de school naar de huidige locatie aan de Jutfaseweg. De mooie buitengevel aan de kant van de Vaartse Rijn herinnert ons nog steeds aan deze periode. De torentjes worden sinds 2012 weer gebruikt als kantoor.
In 1981 wordt het huidige gebouw neergezet. De voorgevel van het oude gebouw blijft bestaan, maar verder blijft er niets overeind.
In 1998 fuseren de W.G. van de Hulstschool en de Da Costa Basisschool Rivierenwijk. Zij gaan samen verder onder de naam W.G. van de Hulstschool. De W.G. van de Hulstschool is niet weg te denken uit de buurt.