Gezond bezig!

‘W.G van de Hulstschool is gezond bezig’

Waarom is gezond bezig zijn zo belangrijk?

Gezond bezig zijn is erg belangrijk voor de ontwikkeling van onze leerlingen. Door bewust te eten en goed te bewegen raakt het kind vertrouwd met een gezonde levensstijl. Door dit op school voor te doen, hopen wij dat de kinderen er thuis en in hun verdere leven mee doorgaan. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Daarom staat gezond bezig centraal op onze school en brengen wij dit als volgt in de praktijk:
Op school voeren wij een fruitbeleid. Dit betekent voor ons dat de kinderen tijdens de kleine pauze fruit of eventueel een boterham meenemen. Ook tijdens de overblijf verwachten we een  broodtrommel met gezond eten, dus geen snoep of frisdrank. Om dit te stimuleren schrijven we ons ieder jaar in voor het project Schoolfruit (www.euschoolfruit.nl). Scholen die meedoen ontvangen 20 weken lang 3 stuks groente/fruit per leerling per week. Zo krijgt ieder kind een gevarieerd aanbod wat groente en fruit betreft. Dit project wordt daarnaast ondersteund met EU-Schoolfruit-lessen.

De kinderen mogen onder schooltijd altijd water drinken. Ze mogen bij warm weer natuurlijk een flesje water op hun tafel zetten.

Bij verjaardagen vragen we om bij voorkeur iets gezonds uit te delen. Als er toch snoep of iets groters wordt getrakteerd mogen de kinderen 1 ding kiezen om op te eten. De rest gaat mee naar huis. De leerkrachten delen zelf ook gezonde/verantwoorde traktaties uit bij feestelijke gelegenheden.

In groep 4 gaan alle kinderen schoolzwemmen. Dat houdt in dat de kinderen elke week met de bus naar het zwembad gaan en daar gaan oefenen voor hun A, B en/of C zwemdiploma. Zodra het kind daarvoor klaar is, mag het afzwemmen! Op veel basisscholen is dit afgeschaft, maar wij vinden het belangrijk dat kinderen, zichzelf kunnen redden in de buurt van water en bovendien is zwemmen een gezonde bezigheid.

Onze school heeft een vakleerkracht voor gymnastiek. Deze leerkracht heeft zicht op de leerlijnen die voor bewegingsonderwijs gelden. Zo wordt er 2 maal per week op een verantwoorde manier bewegingsonderwijs gegeven en komen alle onderdelen aan de orde .

De kinderen spelen iedere dag buiten.

De kleuters gaan minimaal 1 keer per week naar de speelzaal. Hier geven de leerkrachten dan een les met behulp van de methode voor kleutergym. Zo is ook hier voldoende variatie in beweging.

Ieder jaar organiseert onze school een sport-& spel dag (onder leiding van de vakleerkracht gym). Ook doen we ieder jaar mee aan de koningsspelen.

De HulstAcademy biedt na schooltijd sportcursussen aan die georganiseerd worden door Harten voor sport. Zo kunnen kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met allerlei sporten. Daarnaast doet de school via de HulstAcademy mee aan de Avond4daagse.

We zijn geabonneerd op de nieuwsbrief JOGG (jongeren op gezond gewicht gemeente). Hier halen we regelmatig leuke tips uit.